Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2006

O Τζέρρυ Άντερσον



Το ξημέρωμα αργεί ακόμα.
Ο χειμώνας κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του, μαζί του και οι κρύες νύχτες σαν και αυτή.
Η μικρή πόλη κοιμάται. Η απόλυτη ησυχία διαταράσσεται μόνο από την υπόκωφη βοή ενός δαιμονισμένου ανέμου. 
Σκοτάδι παντού, μόνο κάτι μικροί στύλοι φωτίζουν τους κεντρικούς δρόμους. Ένας από αυτούς οδηγεί στο μοναδικό ανοιχτό ποτοπωλείο εκείνη την περασμένη ώρα.






Ο φωτισμός χαμηλός. Το τζουκ μποξ παίζει το Nefertiti του "Miles Davis".
Ο ήχος του σαξόφωνου συντροφεύει στις σκέψεις του τον άνδρα που κάθεται στην άκρη του μπαρ. Είναι o μόνος πελάτης στο μαγαζί. Από το ντύσιμο του φαίνεται καλοστεκούμενος. Δεν είναι πάνω από σαράντα.
Το πρόσωπο του φαίνεται να έχει όμορφα χαρακτηριστικά αλλά έχει πάρει μια στρυφνή και παγωμένη έκφραση που το αλλοιώνει. Έχει το βλέμμα χαμηλό και σκεπτικό. Που και που ρίχνει κάποιες κλεφτές ματιές, απέναντι του, σε μια μικρή παλιά τηλεόραση, με απενεργοποιημένο τον ήχο, που δείχνει σκηνές από την κλασσική ταινία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου “H κόμισσα του Σάσεξ” με την αγαπημένη του αξέχαστη πρωταγωνίστρια "Ιρένα Πάβλοβιτς". Συντροφιά του πέντε ποτήρια άδεια.
Παραγγέλλει ένα ακόμα Jack Daniels.
«Το ποτό σας κύριε. Να ξέρετε όμως ότι το μαγαζί σε λίγο κλείνει!» λέει ο μπάρμαν χαμογελώντας ευγενικά καθώς αφήνει το ποτήρι μπροστά του.

Ο άνδρας τον κοιτάζει λοξά και από το στόμα του βγαίνει ένα σύμπλεγμα από φωνήεντα και σύμφωνα που σχηματίζουν κάτι σαν αναθέματα και βρισιές. Είναι τόσο μεθυσμένος που η ακολουθία των προτάσεων του δε βγάζει νόημα. Ο λόγος του διακόπτεται απότομα καθώς τραντάζεται από ένα δυνατό λόξυγγα. Καρφώνοντας το βλέμμα επίμονα στον μπάρμαν σηκώνεται βιαστικά. Εκείνος δείχνει να απορεί αλλά δεν δίνει περαιτέρω συνεχεία. Φοράει το μεγάλο του παλτό. Πίνει την τελευταία γουλιά από το ποτό του. Κατευθύνεται προς την έξοδο παραπατώντας. Κλείνει την πόρτα πίσω του με δύναμη και χάνεται στο σκοτάδι.
Ο μπάρμαν γυρνά στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού που κάθεται λίγο παραπέρα και μετρά τις εισπράξεις της ημέρας.

«Ποιος ήταν αυτός κύριε Τζον?» , ρωτά με απορία.

Ο Νίκ είναι καινούργιος στη δουλειά και δε γνωρίζει ακόμα πρόσωπα και καταστάσεις . Είναι φοιτητής και δεν έχει πάνω από ένα μήνα στη πόλη. Όμως η φιγούρα εκείνου του άνδρα του φάνηκε πολύ παράξενη. Δεν είναι η πρώτη φορά που τον είχε δει. Ερχόταν μέρα παρά μέρα την ίδια ώρα. Πάντα αργά όταν ήξερε ότι οι πελάτες είναι λιγοστοί, σαν να ήθελε να αποφύγει τυχαίες συναντήσεις. Καθόταν στην ίδια θέση και έπινε το ίδιο ποτό.

«ποιον εννοείς ?» Αποκρίθηκε ο ιδιοκτήτης, αφήνοντας για λίγο τους υπολογισμούς στους οποίους ήταν αφοσιωμένος τόση ώρα..

Ο Τζον είναι χρόνια στη νύχτα και έχουν δει πολλά τα μάτια του σε εκείνη τη πόλη. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί. Ξέρει τους πάντες. Από το μαγαζί του έχουν περάσει πολλοί και διάφοροι. Παντρεμένοι παρέα με το παράνομο έρωτα τους, φοιτητές παρέα με το κέφι και τις φωνές τους, ερωτευμένοι, χωρισμένοι, αλκοολικοί, παράξενοι, φρικιά, αδιάφοροι, όλοι ανεξαιρέτως. Είναι αρκετά διαχυτικός και κερδίζει εύκολα τη εμπιστοσύνη του συνομιλητή του. Του αρέσει να χώνει την μύτη του παντού και ξέρει πολλά.

«τον κύριο που μόλις έφυγε», απάντησε άμεσα ο Νικ.

«Α, εννοείς τον Τζέρρυ ‘Αντερσον», είπε ο Τζον γελώντας διακριτικά.

«Δεν είναι πολύ παράξενος?», ρώτησε ο Νικ.. Ήταν περίεργος και γούσταρε να μαθαίνει για τους μπεκρήδες θαμώνες του μαγαζιού. Ήταν σίγουρος ότι όλοι κουβαλούν πίσω τους μια ενδιαφέρουσα και πονεμένη ιστορία.

Ο Τζον δεν είχε διάθεση να ανοίξει συζήτηση. Ήθελε να τελειώνει με το μέτρημα των χρημάτων και να γυρίσει γρήγορα στη κυρά του που του παραπονιόταν ότι ξεχνιέται στο μπαρ και δε μαζεύεται ποτέ στο σπίτι. Και ποιος άντεχε την γκρίνια της Τρέιση. Όμως ήξερε καλά ότι ο μικρός δεν θα τον άφηνε έτσι εύκολα ήσυχο, χωρίς να του βγάλει κουβέντα. Ήταν πεισματάρης ο μπαγάσας σαν και τον ίδιο.

«Ο Τζέρρυ είναι πολύ μοναχικός τύπος» είπε κοφτά ο Τζον και συνέχισε αφού ξερόβηξε για λίγο… «Δεν μιλεί σε κανένα… μάλιστα, παρόλο που έρχεται στο μαγαζί πολλά χρόνια δεν μου έχει απευθύνει ποτέ το λόγο πέρα από τα τυπικά. Ξέρω όμως ότι είναι πολύ πλούσιος. Εισοδηματίας. Τίγκα στο τάλιρο αδελφέ μου. Ζει με τη γριά μανά του στο μεγάλο σπίτι που ξεχωρίζει σε εκείνο το μικρό λόφο λίγο έξω από την πόλη. Ξέρεις πιο σπίτι λέω, ε?¨»

«Ναι! Το έχω δει πολλές φόρες. Περνώ από κει καθώς έρχομαι για την δουλειά. Είναι περιφραγμένο γύρω γύρω με ψηλά μαύρα κάγκελα τυλιγμένα με κισσό που σε εμποδίζει να δεις το εσωτερικό του » απάντησε ο Νικ που άκουγε με προσοχή.

« Ά γεια σου, ακριβώς αυτό λέω. Λοιπόν ο Τζερρυ είναι απόμακρος. Κυκλοφορούν πολλές φήμες γι αυτόν στη πόλη. Τις προάλλες ήρθε στο σπίτι η Κάρολ, η φίλη της κυράς μου, που είναι και η πρώτη κουτσομπόλα. Είχε πάει στην Άννα λέει για τσάι η οποία της ορκίστηκε ότι μια μέρα που πέρναγε από το μεγάλο σπίτι άκουσε φωνές δυνατές και οδυρμούς. Ισχυρίζεται ότι συχνά ο Τζέρρυ χτυπάει την γριά μάνα του, η οποία τα έχει και λίγο χαμένα η καημενούλα. Δε ξέρω άμα είναι υπερβολές, Νικ, αλλά δεν τον έχω και πολύ στα καλά του τον τύπο. Επίσης λένε ότι είναι και αγοραφοβικός. Ξέρεις εκείνη την ασθένεια που τρελαίνεσαι με την πολυκοσμία. Κάποιοι, λέει, έγιναν μάρτυρες ενός επιληπτικού σοκ που είχε πάθει, ακριβώς γι αυτό το λόγο, μια μέρα στο πολυκατάστημα ρούχων, στο κέντρο, σε ώρα αιχμής…»

«Εσείς τι πιστεύετε, τελικά για αυτόν?» πετάχτηκε απότομα ο Νίκ διακόπτοντας τον ειρμό του Τζον. Πάντα ήθελε να ακούσει την γνώμη του γιατί είχε εμπιστοσύνη στη κρίση του. Ο Τζον είχε το χάρισμα να σκιαγραφεί χαρακτήρες κάτι που όλοι του το αναγνώριζαν. Ήταν σπάνιες οι φόρες που έπεφτε έξω.

«Αυτό που σου΄πα, φίλε μου. Ένας ψυχάκιας αλκοολικός είναι…. και να σου πω και κάτι…Σταμάτα να σε γοητεύουν τέτοιες μυστηριώδεις φιγούρες. Φαντάσματα του εαυτού τους είναι . Καλοβολεψάκηδες, κομπλεξικοί, που δεν έχουν τι να κάνουν και πνίγουν την μιζέρια τους στο ποτό. Τους ξέρω τους μυρίζομαι εγώ, όλοι ίδιοι είναι. Ακούς?», κατέληξε ο Τζον υψώνοντας για λίγο το τόνο της φωνής του.


Ο Νίκ δεν είπε τίποτα. Χαμήλωσε συγκαταβατικά το κεφάλι του αλλά δεν ήξερε άμα συμφωνούσε.

«Άντε τώρα έλα να κλείσουμε το μαγαζί, με έφαγες στη πάρλα και ποιος την ακούει την γυναίκα μου.» είπε ο Τζον και πήγε να κλείσει το ταμείο.

  



Ο άνεμος συνέχιζε να είναι πολύ δυνατός και έχει αρχίσει να ψιλοβρέχει. 

Διάφορα μικροαντικείμενα, πετάμενα στο μεγάλο δρόμο που οδηγεί στο λόφο, αιωρούνται και χορεύουν στους ρυθμούς του. 

Οι ψιχάλες που μαστιγώνουν το πρόσωπο του Τζερρυ είναι ενοχλητικές αλλά τον έχουν βοηθήσει να συνέλθει λίγο από το μεθύσι του.






 ( Συνεχίζεται...)  

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1) Πολύ νωρίς δεν πας να το δέσεις φίλε; Κράτα τις αποστάσεις σου.
2) Άντερσον, Άντερσον... παίκτης του παναθηναϊκού δεν είναι/ήταν αυτος ρε? τώρα καταλαβαίνω από πού αντλείς την έμπνευσή σου και γιατί δεν παίρνουμε πρωτάθλημα (τον παλιομεθύστακα).

kabamaru είπε...

trupia--> 1.koita, htan mia eisagvgikh istorioula pou perigrafei kapws to xarakthra mou. Twra h' sunexizete parallhla me tis dikes sas h' stamataei edw h'th sunexizei allos h' kserwgw, tha deiksei.Pantvs de to proxvraw mexri na teleivsoun oles oi pereigrafes tvn xarakthrvn.To pws tha to perigrapsei o kathenas to xarakthra tou( eite me morfh aplhs parousiashs eite mesa apo mia mikrh istoria eite me opoiodhpote allo tropo) einai dikaivma tou
2. o aderson paizei pia ston atromhto. Ase to vazelo me ta provlhjmata tou. POu eisai kapetanio??????? ;)
3. euxaristv gia thn epimeleia tou keimenou. O mithra twra de tha mou ti mpei gia ta pathitika rhmata opws ta onomazei. exv na tou pw omws oti ( katse pws mou to eipe h trupia re gamwto...xm..a nai to thumithika!!!..)loipon oti den uparxoun pathitika rhmata alla genikws rhmata pou exoun pathitikh h' energitikh fvnh. Loumwses twra mithra e? :)

DrStein είπε...

Jack lives here

mithrandir είπε...

Den uparxoun pathitika rhmata

Ενεργητικά ρήματα
Α' τάξη με καταλήξεις -ώ, -άς, -ά: νικώ, νικάς, νικά, αγαπώ, αγαπάς, αγαπά
Β' τάξη με καταλήξεις -ώ, -είς, -εί: ποθώ, ποθείς, ποθεί, τιμωρώ, τιμωρείς, τιμωρεί.

Παθητικά Ρήματα
Α' τάξη με καταλήξεις -ιέμαι, -ιέσαι, -ιέται: αγαπιέμαι, αγαπιέσαι, αγαπιέται, νικιέμαι, νικιέσαι, νικιέται
Β' τάξη με καταλήξεις -ούμαι, -άσαι, -άται: φοβούμαι, φοβάσαι, φοβάται, θυμούμαι, θυμάσαι, θυμάται.
(ύλη Β' Δημοτικού)

-Πως λεμε τα ρήματα που βρίσκονται στη παθητική φωνή μικρέ Καμπαμαρού?
-Παθητικα κύριε Μιθράντιρ...
-Και αυτά που δεν έχουν καν ενεργητική φωνή (παρόλο που έχουν ενεργητική σημασία)?
-Αποθετικά κύριε...τώρα μπορώ να πάω να δω κανα γιαπωνέζικο καρτούν?
-Να πας, να πας, θα βάλω την τρύπια βάρκα να επιμελείται τα κείμενά σου όταν μεγαλώσεις

Ανώνυμος είπε...

mithrandir, καταλάβαμε όλοι τι εννοείς λέγοντας παθητικά ρήματα.

1) Αλλά, κατά την (όχι ρε πού&^%$ες ταπεινή -μακριά ο χριστιανισμός) γνώμη μου, τα ρήματα δεν διακρίνονται σε ενεργητικά και παθητικά. Το ίδιο ρήμα έχουμε κάθε φορά. Απλά αυτό μπορεί να βρίσκεται σε ενεργητική ή σε παθητική φωνή. Ένα ρήμα έχουμε λοιπόν, καθότι μία έ ν ν ο ι α αυτό εκφράζει. Δύο όμως οι "φωνές" στο οποίο αυτό μπορεί να βρίσκεται.
Δεν πρέπει να λέμε δλδ "ενεργητικά και παθητικά ρήματα" (ανεξαρτήτως του τι έχουμε διδαχθεί) διότι αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα ενεργητικό και ένα παθητικό ρήμα, δλδ δύο διαφορετικά ρήματα (που εκφράζουν δύο διαφορετικές έννοιες), ενώ η ενεργητική και η παθητική φωνή υποτίθεται ότι δεν μεταβάλλουν την έννοια, αλλά μόνο ότι μας δείχνουν αν το (κατά το συντακτικό) υποκείμενο της πρότασης είναι στην πράξη (στην πραγματικότητα) κάποιος /κάτι που ενεργεί ή κάποιος/κάτι επί του οποίου κάποιος-άλλος/κάτι-άλλο ενεργεί.

2) Τα "αποθετικά" πρώτη φορά τα ακούω. Μάλλον πρέπει να πάω κι εγω στο δημοτικό. Συγγνώμη για τον αυτοσαρκασμό, αλλά χρειάζεται, νομίζω, λίγη μετριοπάθεια όταν προβάλλουμε (υποτιθέμενες ενδεχομένως) γνώσεις.

3) Τα ρήματα δεν συστηματοποιούνται με βάση τη φωνή, αλλά με βάση την κατάληξη.

4) Καλά πήγε η επιμέλεια του κειμένου ως προς τα "παθητικά ρήματα", έτσι kabamaru;

5) Δεν αντέχω άλλο. Τι πάθαμε; Αισθάνομαι ότι ήταν πάντα απωθημένο μας να γίνουμε φυτά (κρυφή ζήλεια για τα τότε φυτά, χεχε) και το κατορθώνουμε τώρα, έστω εκ των υστέρων.

6) Έλεος. Ας κάνει και κάποιος άλλος, πέραν των γνωστών, comment. Χριστούγεννα είναι. Λίγη φιλανθρωπία θα σας κάνει να αισθανθείτε περισσότερο άνθρωποι. Σας το εγγυώμαι. Μακάρι δε, ο φιλάνθρωπος αυτός που μέλλει να μας ελεήσει, να είναι "σπουδαγμένος", φιλόλογος, να μας δώσει τα φώτα του (τα οποία αν δεν δείχνουν προς την κατεύθυνση που έδειξα κι εγώ, θα ζητήσω να σβήσουν πάραυτα γαμώ την καθαρεύουσα της γλωσσικής χούντας μου -αμάν, το βάρυνα εδώ στο τέλος).

7) Επιπρόσθετη ορθογραφία και συντακτικό για το σπίτι: (α) τα "μονώροφος", "διώροφος" κλπ. γράφονται με ω-μέγα. (β) ακόμη και στα ελληνικά παίζει ρόλο στη σημασία της φράσης, το αν ένα επίθετο θα μπει πριν ή μετά το ουσιαστικό (όχι μόνο στα ισπανικά λοιπόν), π.χ. η φράση "Η Καραμπέτη στη σειρά αυτή θα παίξει τη Λαμπέτη μεγάλη" (=σε προχωρημένη ηλικία, καθώς άλλη ηθοποιός θα την υποδυθεί σε νεαρά ηλικία) έχει διαφορετική σημασία από τη φράση "Η Καραμπέτη στη σειρά αυτή θα παίξει τη μεγάλη Λαμπέτη" (=σπουδαία). Κι έτσι επιλύεται και παλαιότερη διαφωνία περί του θέματος.

8) Η αξιοπρέπειά μου μου επιβάλλει να ντρέπομαι για το σχόλιο αυτό που υποβιβάζει το επίπεδο του blog και αποδεικνύει ότι κανείς δεν μας διαβάζει. Σιωπή τώρα. Μας διαβάζουν. Α ρε σχιζοφρένειες...

kabamaru είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kabamaru είπε...

pes ta re trupia gemisame gramatizoumenous edw mesa. Vlepoume to dentro( suntaktiko kai grammtikh) kai xanoume to dasos( periexomeno tou post) pou einai pukno se vlasthsi(dld gamato xexe!!). Anti gia epainous kia dithirambous akouw grammatikes parathrhseis. Genisame kwlofutoules se auto to blog.

Kabamaru: kuria to rhma plenome etsi de grafete
mithrandir: kuria kuria kuria egv egv egv
kuria: mithrandir ase to kabamaru tha to vrei monos tou.ela kabamaru pes mou pws gtrafete to rhma.
kabamaru: plenome
kuira: oxi agori mou auto einai pathitiko rhma kai
mithra: pairnei ai( petagete o mithra to mikro mpasmeno me ta gualakia sto prwto thranio)
kurie: giai petagesai mithra agori mou
mithra: giati ta kserw ola( me ena sadronio xamogelo sxhmatismeno sta xeilh tou)
kabamaru: mithra ante re kwlofuto ( petagete o kaba apo to teleutaio thranio)

gelia sth taksi xaxaxaxaxa\

mithra: tha sas deiksw egw re tha deite ti tha pathete

ta paidia sunexizoun na geloun kai na deixnoun epidiktika to mithra
( o mithra arxizei na klaei kai feugei apo thn aithousa)

kuria: mithra agori mou pou pas mh faugeis mh egw se agapaw: trexei h kuria ksopisw tou)

ta gelia sth taksi de stamatoun

kala stamatv edw agies meres mouxaxaxaxa !!!!:)

mithrandir είπε...

Trupia barka, opsime sumparastati tou Kabamaru, den amfisbitei kaneis edw mesa tis grammatikes sou gnwseis, paliofuto! Ducks, to idio pragma ennooume me ta pathitika... Oi filologikes sou anusixies tha estekan kalutera se ena geek blog kai oxi edw mesa opou oloi eimaste super wow cool atoma pou anti na diabazoume sto dimotiko asxoloumastan me sex drugs and rock n roll. Giauto fae ena melomakarono kai xalarwse!

Twra gia to fantastiko epeisodio tou mikrou Kabamaru na episimanw oti oudepote foresa gualia (ektos apo auta ta trendy gualia iliou pou foraw ta kalokairia kai anastenazoune oi paralies). Enw o Kabamaru itane gnwstos gualampoukas sto sxoleio (tzamaria, tzamariaaaa) apokei kai touxei meinei to komplex pou bgazei twra! Kai mi milisw gia mamothreffffffffffffffttttttaaa.
Ola sti fora!
Calling Tatiana!

Ανώνυμος είπε...

Ανοίγω άμεσα βλογ (όπως λέγεται εις την ελληνικήν) για γραμματική κλπ.

kabamaru είπε...

aouts mithtra ponese! Ekana xronia na apovalw ta paidika mou traumata kai twra erxesai esu...snif( enas kompos sto laimo).. Paw na parw thn tatiana na paw sthn ekpmph kai na se katadiksw apokleistiko upeuthino gia ta traumata mou. Kai mazi me tis grioules, anerastes, glastres kai loipes kuries tou panel na sou riskoume tetoia katara pou na sou katsoun sto laimo tetoioi xarakthrismoi!!!

Kta talla xronia polla
kai kalutera na pafsei edw auth h "comment" momomaxia giati diakivevoume thn sovarothta autou tou blog kai tha xasoume pelateia.

xixixixi

Misirlou Oubliez είπε...

...Τελικα τονιζεται Μιθράντιρ και οχι Μιθραντίρ ε;

Μουμπλε, μουμπλε...

Κατα τ'αλλα, ευγε, ειναι ενα υπεροχο κειμενο, απο αυτα που θελουμε να εχουμε στο
"raki paparise"<--το πιασατε;

Downhill.... είπε...

ρε αφήστε τα κείμενα και γράφετε μόνο κόμμεντς ...

POLY GELIO RE PAIDAKI MOU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Respect!

Ανώνυμος είπε...

parsyr8hka ston fantastiko sou kosmo...

Mhn stamataaas...mh...